Beeldmerk NTFU Erkend CMYK


Op twee plaatsen (Hoofddorp en Uitgeest) kan worden gestart voor de afstanden van 85 en 170 km.

De route van 170 km start vanuit beide plaatsen en gaat over de volledige Stelling van Amsterdam.
Er zijn twee afstanden van 85 km. De route ten noorden van Amsterdam start vanuit Uitgeest. De route ten zuiden van Amsterdam vertrekt vanuit Hoofddorp.

De routebeschrijvingen en GPX-tracks zijn een week voor de tocht op deze pagina te downloaden. Deze worden niet aan de start verstrekt.

Route oriëntatie
De basis voor de routes van Rondje Stelling is de Stelling van Amsterdam. Een verdedigingslinie van 135 km rond Amsterdam, aangelegd tussen 1880 en 1914. Sinds de status Unesco Werelderfgoed in 1996 werd verkregen, zijn miljoenen investeringen gedaan voor het behoud van dit monument. 
 

170 km
Vanuit Hoofddorp en Uitgeest
Twee stops onderweg

De start in Hoofddorp is op het fort, een geheel gerestaureerd en publieke en culturele ontmoetingsplek. Na het fort passeren we het Kunstfort Vijfhuizen en het fort aan de Liede gelegen aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer polder gevolgd door fort Penningsveer aan het meertje De Mooie Nel. Allemaal prachtige monumenten verscholen in het groen en een bezoek meer dan waard. We volgen via de authentieke Stelling van Amsterdam richting het gebied boven het Noordzeekanaal met een oversteek via pontje Buitenhuizen. In Uitgeest staat de koffie klaar op de tweede startlocatie van het fort aan den Ham. Na de stop passeren we na een uurtje fietsen het fort Marken-Binnen waar voor de brug over het Kogerpolderkanaal. We passeren het in restauratie zijnde fort bij Krommeniedijk en na fort Spijkerboor. In het fort Uitermeer is het terras open waar fietsers een gastvrij ontvangst wordt geboden. Daarna gaan we voor het laatste traject langs het riviertje het Gein en door de bij fietsers zo geliefde polder De Ronde Hoep richting Uithoorn, De Kwakel, Aalsmeer en een gastvrije finish op het fort van Hoofddorp.

85 km Zuid
Vanuit Hoofddorp
Een stop onderweg

De start in Hoofddorp is op het fort, een geheel gerestaureerd en publieke en culturele ontmoetingsplek. We verlaten hier al snel de Stellingroute voor de Houtrakpolder onder de rook van Amsterdam. In Badhoevedorp steken we het water over naar het nieuw aangelegde fietspad over de A9 en bereiken dan Schiphol Oost in de Gemeente Haarlemmermeer. Via het Amsterdamse Bos en bereiken we Gemeente Weesp waar we Stelling van Amsterdam weer oppikken. In het fort Uitermeer is het terras open waar fietsers een gastvrij ontvangst wordt geboden. Daarna gaan we voor het laatste traject langs het riviertje het Gein en door de bij fietsers zo geliefde polder De Ronde Hoep richting Uithoorn, De Kwakel, Aalsmeer en een gastvrije finish op het fort van Hoofddorp.

85 km Noord
Vanuit Uitgeest
Een stop onderweg

De start in Uitgeest is bij het fort aan den Ham. Een prachtig onderhouden fort met zeer actieve vrijwilligers die de deelnemers graag alles over de geschiedenis vertellen. We rijden samen op met de deelnemers aan de langere afstanden maar na het passeren van fort Marken-Binnen splitst de 65 km zich voor de brug over het Kogerpolder kanaal af om in Oostzaan weer de 120 km fietsers te ontmoeten. Een leuke stop is gecreëerd in Zaandam op het oude Hembrugterrein, ooit het streng beveiligde hart van de Stelling van Amsterdam, waar vuurwapens en munitie werd geproduceerd. In het voormalige laboratorium kunnen fietsers korting krijgen op hun lunch op vertoon van de deelnemerskaart. Na de stop gaat de route via de Noord IJ en Zeedijk en zien we het gat in de Aagtendijk die noodzakelijkerwijs werd geslagen voor de aanleg van de spoorlijn en autosnelweg Uitgeest - Beverwijk. Voor dit punt slaan wij af en passeren het laatste fort Veldhuis met haar kruitkamer alvorens terug te keren naar de finishplek in Uitgeest.

 

 

 

 ­