Beeldmerk NTFU Erkend CMYK


Op drie plaatsen (Uithoorn, Uitgeest en Spaarndam) kan worden gestart voor de afstanden van 70, 120 en 170 km.20180806 kaart Forza Velo 1

Met de route van de 170 km wordt de volledige Stelling van Amsterdam gerond.
De afstanden van 120 en 70 km kennen twee routes.
1. Ten zuiden van het Noordzeekanaal (vanaf Uithoorn en Spaarndam)
2. Ten noorden van het Noordzeekanaal (vanaf Uitgeest).

De routebeschrijvingen en GPX-tracks zijn een week voor de tocht op deze pagina te downloaden. Deze worden niet aan de start verstrekt.

Route oriëntatie
De basis voor de routes van Rondje Stelling is de Stelling van Amsterdam. Een verdedigingslinie van 135 km rond Amsterdam, aangelegd tussen 1880 en 1914. Sinds de status Unesco Werelderfgoed in 1996 werd verkregen, zijn miljoenen investeringen gedaan voor het behoud van dit monument. 

 

170 km
Vanuit Uithoorn, Spaarndam en Uitgeest
Drie stops en een mobiele fruitpost onderweg

De start in Uithoorn is op het fort aan de Drecht, een geheel gerestaureerde verdedigingslinie van de Stelling van Amsterdam. De route gaat hier langs het gelijknamige riviertje de Drecht en via de Vuurlijn richting Aalsmeer. Na het fort met het voor publiek geopende CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 slaan we af naar de alleen voor fietsers toegankelijke karakteristieke Geniedijk. In het verlengde daarvan ligt de imposante fietsbrug over de A4 in de Haarlemmermeerse Gemeente die als partner aan ons evenement is verbonden. We passeren het fort bij Hoofddorp, het Kunstfort Vijfhuizen en het fort aan de Liede gelegen aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer polder gevolgd door fort Penningsveer aan het meertje De Mooie Nel. Allemaal prachtige monumenten verscholen in het groen en een bezoek meer dan waard. Na een koffiestop bij het wielercircuit, tevens de tweede startlocatie in Spaarndam, vervolgt de route de authentieke Stelling van Amsterdam naar het gebied boven het Noordzeekanaal met een oversteek via pontje Buitenhuizen.

Op de Noorder IJ en Zeedijk sluiten deelnemers aan de noordelijke afstanden aan en rijden we samen op naar de derde startlocatie in Uitgeest voor koffie met iets lekkers op het fort aan den Ham. Na de stop passeren we na een uurtje fietsen het fort Marken-Binnen waar voor de brug over het Kogerpolderkanaal de korte afstand van 65 km zich afsplitst en trekken we gezamenlijk met de 120 km fietsers door in noordelijke richting. We passeren het in restauratie zijnde fort bij Krommeniedijk en na fort Spijkerboor koersen we richting Edam/Volendam voor de koffiestop in Katwoude. Na de rust wordt het IJsselmeer gevolgd tot aan Durgerdam aan het Buiten IJ. Bij Schellingwoude verlaten de deelnemers aan de 120 km-Noord route de Stelling en kiest de 170 km afstand het traject over de IJdijk om bij Muiden de 120 km fietsers van de Zuidelijke route te ontmoeten. In Weesp zijn de terrassen open waar fietsers een gastvrij ontvangst wordt geboden. Tegenover het fort aan de Ossenmarkt wordt door de organisatie fruit en water uitgedeeld voor het laatste traject langs het riviertje het Gein en door de bij fietsers zo geliefde polder De Ronde Hoep, langszij Uithoorn.

120 km Zuid
Vanuit Uithoorn en Spaarndam
Een stop en een mobiele fruitpost onderweg

De start in Uithoorn is op het fort ad Drecht, een geheel gerestaureerde verdedigingslinie van de Stelling van Amsterdam. De route gaat langs het riviertje de Drecht via de Vuurlijn richting Aalsmeer waar de openbare weg na het plaatselijke fort met het voor publiek geopende CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 wordt verlaten voor de verkeersluwe en karakteristieke Geniedijk. In het verlengde daarvan ligt de imposante fietsbrug over de A4 in de Haarlemmermeerse Gemeente die als partner aan ons evenement is verbonden. We passeren het fort bij Hoofddorp, het Kunstfort Vijfhuizen en het fort aan de Liede gelegen aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer polder gevolgd door fort Penningsveer aan het meertje De Mooie Nel. Allemaal prachtige monumenten verscholen in het groen en een bezoek meer dan waard. Na een koffiestop bij het wielercircuit, tevens de tweede startlocatie in Spaarndam, verlaat deze afstand de Stelling en slaan de fietsers af naar de Houtrakpolder onder de rook van Amsterdam om via een fietspad langs de autoluwe kant van de Ringvaart bij het meertje De Nieuwe Meer uit te komen. Dan volgt een klein traject door onze hoofdstad en komen we via de Kalfjeslaan in Amstelveen langs het riviertje Amstel. Al snel gevolgd door de Bijlmerweide, een park in Amsterdam-zuidoost en de Gaasperplas waar de fiets- en voetgangersbrug De Veeneik de verbinding legt met het Diemerbos. Bij Muiden komen we samen met de 170 km fietsers. In Weesp zijn de terrassen open waar fietsers een gastvrij ontvangst wordt geboden. Tegenover het fort aan de Ossenmarkt wordt door de organisatie fruit en water uitgedeeld voor het laatste traject langs het riviertje het Gein en door de bij fietsers zo geliefde polder De Ronde Hoep, langszij Uithoorn.

120 km Noord
Vanuit Uitgeest
Twee stops onderweg

De start in Uitgeest is bij het fort aan den Ham. Een prachtig onderhouden fort met zeer actieve vrijwilligers die de deelnemers graag alles over de geschiedenis vertellen. Na een uurtje fietsen passeren we het fort Marken-Binnen waar voor de brug over het Kogerpolderkanaal de korte afstand van 65 km zich afsplitst en we gezamenlijk met de 170 km fietsers doortrekken in noordelijke richting. We passeren het in restauratie zijnde fort bij Krommeniedijk en na fort Spijkerboor koersen we richting Edam/Volendam voor de koffiestop in Katwoude. Na de rust wordt het IJsselmeer gevolgd tot aan Durgerdam aan het Buiten IJ. Daar splitsen we ons af van de originele Stelling en houden Ransdorp in noordwestelijke richting aan. Na een kleine twee uur komen we via Landsmeer en Oostzaan aan in Zaandam op het oude Hembrugterrein, ooit het streng beveiligde hart van de Stelling van Amsterdam, waar vuurwapens en munitie werd geproduceerd. In het voormalige laboratorium is een rustpunt gecreëerd waar deelnemers met korting heerlijk kunnen lunchen. Na de stop gaat de route via de Noord IJ en Zeedijk naar de finishplek in Uitgeest.

70 km Zuid
Vanuit Uithoorn en Spaarndam
Een stop onderweg

De start in Uithoorn is op het fort ad Drecht, een geheel gerestaureerde verdedigingslinie van de Stelling van Amsterdam. De route gaat langs het riviertje de Drecht via de Vuurlijn richting Aalsmeer waar de openbare weg na het plaatselijke fort met het voor publiek geopende CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 wordt verlaten voor de verkeersluwe en karakteristieke Geniedijk. In het verlengde daarvan ligt de imposante fietsbrug over de A4 in de Haarlemmermeerse Gemeente die als partner aan ons evenement is verbonden. We passeren het fort bij Hoofddorp, het Kunstfort Vijfhuizen en het fort aan de Liede gelegen aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer polder gevolgd door fort Penningsveer aan het meertje De Mooie Nel. Allemaal prachtige monumenten verscholen in het groen en een bezoek meer dan waard. Na de koffiestop bij het wielercircuit, tevens de tweede startlocatie in Spaarndam, verlaten we de Stellingroute en bereiken de fietsers de Houtrakpolder onder de rook van Amsterdam. In Badhoevedorp steken we het water over naar het nieuw aangelegde fietspad over de A9 en bereiken dan Schiphol Oost in de Gemeente Haarlemmermeer.
Via het Amsterdamse Bos en polder De Legmeer bereiken we Gemeente Uithoorn waar de route eindigt na een passage op de Vuurlijn en de idyllische Boterdijk in De Kwakel.

70 km Noord
Vanuit Uitgeest
Een stop onderweg

De start in Uitgeest is bij het fort aan den Ham. Een prachtig onderhouden fort met zeer actieve vrijwilligers die de deelnemers graag alles over de geschiedenis vertellen. We rijden samen op met de deelnemers aan de langere afstanden maar na het passeren van fort Marken-Binnen splitst de 65 km zich voor de brug over het Kogerpolder kanaal af om in Oostzaan weer de 120 km fietsers te ontmoeten. Een leuke stop is gecreëerd in Zaandam op het oude Hembrugterrein, ooit het streng beveiligde hart van de Stelling van Amsterdam, waar vuurwapens en munitie werd geproduceerd. In het voormalige laboratorium kunnen fietsers korting krijgen op hun lunch op vertoon van de deelnemerskaart. Na de stop gaat de route via de Noord IJ en Zeedijk en zien we het gat in de Aagtendijk die noodzakelijkerwijs werd geslagen voor de aanleg van de spoorlijn en autosnelweg Uitgeest - Beverwijk. Voor dit punt slaan wij af en passeren het laatste fort Veldhuis met haar kruitkamer alvorens terug te keren naar de finishplek in Uitgeest.

 

 

 

 ­